Käyttöohjeet

Tältä sivulta löydät sisältöpalvelujemme käyttöohjeet.

Jos et saa ohjeista apua sinua askarruttavaan kysymykseen, asiakaspalvelumme auttaa sinua! Otathan ensisijaisesti yhteyttä sähköpostitse.

Puhelin:
0800 141 070
(ma - pe klo 8.30-16.30)

Sähköposti:
sisaltopalvelut@almatalent.fi (kun asiasi koskee sisältöpalvelukäyttöä tai -tilauksia)
kirjat@almamedia.fi (kun asiasi koskee asiointia Alma Talent Shop -verkkokaupassa)

Muistathan myös käyttökoulutuksemme, jotka räätälöidään osallistujien tiedontarpeiden mukaan. Koulutukset järjestetään etäyhteydellä. 

Suomen Laki -hakupalvelu / Käyttöohje

Tee palvelussa opastettu kierros ja katso, miten se toimii, tai lataa palvelun käyttöohje tästä: Näin käytät Suomen Laki -hakupalvelua

Suomen Laki -pikaohje: Haku

Suomen Laki -pikaohje: Aikakone

 

Näin käytät Suomen Laki -palvelua -käyttöopasvideo

570x270_sl_kirjautuminen

 

Fokus / Käyttöohje

Entisten Fokus-teosten uusi nimi on Päivittyvät hakuteokset. Löydät ne nyt Verkkokirjahylly-palvelusta, Päivittyvät hakuteokset -hyllystä. Teosten käyttöön saat ohjeita Verkkokirjahyllyn käyttöohjeesta alla.

Verkkokirjahylly / Käyttöohje

Tee palvelussa opastettu kierros tai tutustu ohjeisiin alla.

Näin kirjaudut

Verkkokirjahyllyn löydät osoitteesta https://verkkokirjahylly.almatalent.fi. Kirjaudu palveluun sivun oikeassa yläkulmassa. Yksi kirjautuminen riittää – jos sinulla on käytössäsi muita Alma Talentin sisältöpalveluita (Suomen Laki -hakupalvelu, Bisneskirjasto, Sijoituskirjasto), pääset sivun ylävalikosta myös niihin.

Jos olet unohtanut salasanasi, käytä kirjautumisikkunan Unohditko salasanasi -toimintoa. Jos et tiedä käyttäjätunnustasi tai salasanan resetoinnissa ilmenee ongelmia, ota yhteyttä sisaltopalvelut@almatalent.fi.

Verkkokirjahyllyn käyttö edellyttää internet-yhteyttä. Teokset eivät ole luettavissa offline-tilassa.

Hyllyvalikko

Etusivulla näet oletuksena listauksen uusimmista palveluun lisätyistä kirjoista.

Etusivun hyllyvalikosta voit valita tarkasteluun uutuuksien sijasta
– Tulossa olevat kirjat
– Viimeksi lukemasi kirjat
– Koko Verkkokirjahyllyn sisällön
– Minkä tahansa teemahyllyistä (Asuminen ja ympäristöoikeus, Esimiestyö, Fiducia och annan juridik på svenska, Julkisoikeus, KLT-kirjallisuus, Perhe- ja perintöoikeus, Päivittyvät hakuteokset, Rikos- ja prosessioikeus, Siviilioikeus, Suomen Laki eripainokset, Taloushallinto, Työoikeus, Verotus, Yritysoikeus)
– Arkisto-hyllyn

Näin käytät lukunäkymää

Katso lukunäkymän toimintojen esittely

Voit valita, haluatko lukea teoksen tekstiä koko sisältöalueen levyiseltä palstalta vai tarkastella sen rinnalla lukunäkymän toimintoikkunan sisältöä.

Avaa ja sulje toimintoikkuna klikkaamalla sen avaa/sulje -toimintokuvakkeita (<< ja >>). Toimintoikkunassa voit tehdä teoksen sisäisen haun tai tarkastella sisällysluetteloa tai asiahakemistoa (kuvakkeet haku, rakennepuu, asiahakemisto).

Kun etenet lukunäkymässä, palvelu lataa sinulle lisää tekstiä. Näet teoksen nimipalkin alla olevasta etenemispalkista, kuinka pitkälle olet edennyt teoksen sisällössä. 

Voit halutessasi avata teoksen sisällysluettelon erilliseen ikkunaan toimintoikkunan +-kuvakkeesta. Teosnimen vierestä löytyvä taloikoni palauttaa sinut palvelun etusivulle, josta voit tehdä tutun koko palvelua koskevan haun valitsemallasi hakusanalla tai valita tarkasteluun toisen teoksen. Teoksen nimipalkista löydät muistiinpanomerkintäsi ja tulostusmahdollisuuden, ja voit muuttaa tekstin kokoa.

Teoksen viittaustiedot kopioit kätevästi murupolusta. Tekstissä olevien nuolten takaa löydät kohdat, joissa samaa asiaa on käsitelty muualla teoksessa.

Linkitykset Päivittyvissä hakuteoksissa

Päivittyvät hakuteokset muodostavat yhdessä laajan kokonaisuuden. Teokset on kattavasti linkitetty Suomen Laki -palvelun lainsäädäntöön ja oikeustapauksiin, jolloin tilaamalla sisältöjä molemmista palveluista saat käyttöösi sekä lain että sen tulkinnan. Vastaavasti saapuvat linkit -toiminnolla pääset tarkastelemaan sitä, miten muissa teoksissa on asiaa kommentoitu. Saapuvat linkit saat auki klikkaamalla tekstissä näkyvää sinistä nuolta.

Koko palveluun kohdistuva haku

Katso, miten haku toimii

Voit tehdä koko palveluun kohdistuvan haun etusivulta. Siirryt hakutulosnäkymään, kun alat kirjoittaa hakusanaa hakukenttään.

Hakutulokset on jaoteltu palveluittain välilehdille. Verkkokirjahyllystä löytyvien osumien lisäksi voit tarkastella omilta välilehdiltään myös Suomen Laki -hakupalvelusta, Bisneskirjastosta, Sijoituskirjastosta ja asiasanahakemistosta löytyviä hakuosumia. Haluamme näin helpottaa palveluiden toisiaan täydentävää rinnakkaiskäyttöä. Jos haluat tarkastella kaikkia hakuosumia kerralla, tämä on mahdollista Kaikki-välilehdellä.

Huom! Hakunäkymässä ei ole enää Fokus-välilehteä, koska Fokus-teoksina tunnetut Päivittyvät hakuteokset ovat nyt osa Verkkokirjahyllyä. Hakutulokset Päivittyvistä hakuteoksista kertyvät Verkkokirjahylly-välilehden tuloslistaukseen.

Voit tehdä valinnan "Ensin osumat hankituista teoksista", jolloin näet ensimmäisinä käytössäsi olevien teosten hakuosumat. Voit myös rajata hakua sisältöalueen mukaan, esimerkiksi rajaamalla haun ainoastaan Päivittyvät hakuteokset -sisältöalueeseen.

Jo lukemasi hakutulokset merkitään Luettu-symbolilla. Luetun hakutulokset otsikon väri myös muuttuu mustaksi. Merkintä poistuu, kun hakusanaa muokataan tai vaihdetaan.

Korostukset ja muistilaput

Kun maalaat teoksen tekstiä, käytettäväksi avautuu muistiinpanomerkintöjen ikkuna. Voit valita, teetkö korostuksen vai muistilapun.

Korostuksen valinta tekee maalaamalla valitsemaasi tekstiin värikorostuksen. Valitse joku kolmesta korostusväristä ja tallenna. Kun kirjoitat tekstikenttään muistilapun ja tallennat, maalaamalla valitsemasi tekstin viereen muodostuu muistilappumerkintä.

Huom! Korostukset ja muistilaput ovat käytettävissäsi vain silloin, kun olet sisäänkirjautuneena henkilökohtaisilla tunnuksillasi.

Voit tarkastella tekemiäsi muistilappuja ja korostuksia avaamalla muistiinpanomerkintöjen ikkunan Näytä merkinnät -kuvakkeesta. Voit siirtyä linkillä valitsemaasi merkintään, muokata sitä tai poistaa sen.

Uusi muistilapputoiminto korvaa tähän asti käytetyt kirjanmerkit. Voit palauttaa kirjanmerkkisi muuntamalla ne muistilapuiksi. Palautusta varten sinulla pitää olla tallessa kirjanmerkkiesi kirjanmerkkikoodi. Se syötetään muistiinpanomerkintöjen Kirjanmerkit-välilehdellä koodille varattuun kenttään.

Henkilökohtaisten tunnusten luominen

Voit käyttää muistiinpanotoimintoja silloin, kun olet kirjautuneena palveluun henkilökohtaisilla tunnuksillasi. Lisäksi henkilökohtaisilla tunnuksilla kirjautuminen mahdollistaa palvelukäytön missä tahansa ja millä tahansa laitteella. Jos käytät palvelua IP-tunnisteisesti organisaatiosi tarjoamana, voit luoda henkilökohtaisen tunnuksen alla olevien ohjeiden mukaisesti:

Kirjautumaton käyttäjä:
Valitse sivun oikeassa yläkulmassa olevasta valikosta ”Kirjaudu”. Valitse avautuvasta ikkunasta "Luo Alma-tunnus" ja etene ohjeiden mukaan. Käytä tilin luomiseen organisaatiosi sinulle tarjoamaa sähköpostiosoitetta.

IP-tunnisteisesti kirjautunut yrityskäyttäjä:
Valitse sivun oikeassa yläkulmassa olevasta valikosta ”Kirjaudu ulos”. Avaa valikko uudelleen ja valitse "Kirjaudu". Valitse avautuvasta ikkunasta "Luo Alma-tunnus" ja etene ohjeiden mukaan. Käytä tilin luomiseen organisaatiosi sinulle tarjoamaa sähköpostiosoitetta.

Huom! Oppilaitoskäyttäjä: siirry palvelun osoitteeseen verkkokirjahylly.almatalent.fi. Valitse sivun oikeassa yläkulmassa olevasta valikosta ”Kirjaudu”. Jos valikon mukaan olet jo kirjautuneena, valitse "Kirjaudu ulos" ja uudelleen "Kirjaudu". Valitse avautuvasta ikkunasta "Luo Alma-tunnus" ja etene ohjeiden mukaan. Käytäthän tilin luomiseen oppilaitoksesi sinulle tarjoamaa sähköpostiosoitetta.

Hyllyjen / teosten tilaaminen

Kun hakutulos kohdistuu teokseen, jota sinulla ei ole käytössäsi, pääset hakutulosta klikkaamalla tarkastelemaan teoksen esittelyä. Voit halutessasi tilata hyllyn, jossa teos on. Jos kyse on Päivittyvästä hakuteoksesta, voit tilata yksittäisen teoksen. Tilaa-painikkeella siirryt teosesittelystä verkkokauppaamme tekemään hylly-/teostilauksen.

Sisältöpalvelutuotteidemme verkkokauppaan pääset myös valitsemalla päänavigaatiosta Sisältöpalvelut => Tutustu ja tilaa.

Koekäyttö

Jos sinulla ei ole vielä Verkkokirjahyllyä käytössäsi, voit kokeilla palvelua veloituksetta tilaamalla koekäyttötunnukset.

Sammio