Alma Talent blogi

Kauppalehden Menestyjat uskaltavat olla ylpeitä onnistumisestaan

Kauppalehden Menestyjät uskaltavat olla ylpeitä onnistumisestaan

Suomalaisyrityksillä on roppakaupalla keinoja selviytyä vaikeista tilanteista. Se nähtiin poikkeuksellisen haastavan kevään ja kesän aikana. Otimme yhteyttä Kauppalehden Menestyjä-yrityksiin ja selvitimme, mitä niille kuuluu koronapandemian keskellä. Yllätys oli iloinen: yrityksistä löytyi rutkasti kekseliäisyyttä ja vahvuuksia, joiden avulla ne ovat pärjänneet vaikeimman yli.

Kysyimme myös, mitä yritykset ajattelevat menestyksen näyttämisestä.
”Sertifikaatit ja merkit eivät ole vain nettisivujen tai kokoushuoneiden koristeita, vaan aivan relevantteja, tärkeitä ja aitoja meriittejä”
, vastasi yksi Menestyjä.

Menestyjä-yritykset eivät siis piilottele menestystään vaan päinvastoin: ne kertovat menestyksestään blogeissa, sosiaalisessa mediassa, asiakaskäynneillä, yrityksen seinillä ja lainaneuvotteluissa. Keinoja on moneksi! 

Saimme kyselyymme touko-kesäkuun aikana 164 vastausta. Niiden myötä pääsimme kurkistamaan yritysten hyvin erilaisiin tilanteisiin ja päättäjien ajatuksiin. On ilo esitellä niitä sinulle tässä blogissa.

Valtaosalla Menestyjistä menee hyvin

Lähes 70 prosenttia Menestyjä-yrityksistä kertoi, että yrityksellä menee tällä hetkellä melko hyvin tai erittäin hyvin. Monessa yrityksessä tilauskanta on hyvä, ja osalla yrityksistä myynti on jopa kasvanut. Aika moni toteaa, että ihan hyvin menee, tai jopa yllättävän hyvin tilanteeseen nähden. Monen kohdalla korona on vaikuttanut myyntiin pelättyä vähemmän.

Toisaalta joukosta löytyy luonnollisesti niitäkin, joiden liiketoiminta muuttui kevään aikana tappiolliseksi ja liikevaihto putosi rajusti. Moni kokee epävarmuutta tulevasta kehityksestä. Osa arvelee tilauskantansa pienenevän syksyllä.

Pandemian vaikutukset yritysten liiketoimintaan ovatkin moninaiset. Yllättäen jopa 35 prosenttia yrityksistä kertoi, että koronalla on ollut ainakin jossain määrin positiivisia vaikutuksia liiketoimintaan tähän mennessä. Toisaalta noin 24 prosenttia vastaajista totesi koronan vaikuttaneen jo keväällä negatiivisesti liiketoimintaan. Reilun 40 prosentin kohdalla tilanne on melko samanlainen kuin ennen pandemiaa.

Vastaajat kommentoivat koronan bisnesvaikutuksia:

”Bisnekset ovat toimineet hyvin, toiminta on jatkunut normaalisti. Korona ei ole vaikuttanut juuri mitenkään yrityksen toimintaan.” 

”Alkujärkytyksien ja laajan uutisoinnin kautta kauppa hiljeni, mutta alkoi tasaisesti kasvaa sen jälkeen.”

”Liiketoimintamme ei ole juurikaan kärsinyt koronasta. Pidemmällä tähtäimellä korona luultavasti kiihdyttää niiden palveluiden kysyntää, joita me tarjoamme.”

”Vaikutti aluksi negatiivisesti, mutta nyt nousujohteisesti.”

Menestyjillä on tukku vahvuuksia

Päättäjät nostavat kyselyssä keskeiseksi vahvuudekseen liiketoiminnan joustavuuden ja nopean reagoinnin. Uusia liiketoimintamalleja on kehitetty, toimintaa on laajennettu ja muokattu kysyntää vastaavaksi, tuotekehitykseen on panostettu, verkkokauppaa pystytetty tai nykyistä verkkokauppaa kasvatettu. Etätyömahdollisuutta ja sähköisten kanavien haltuunottoa on myös pidetty tärkeänä.

Taloudella on keskeinen rooli kriisistä selviytymisessä. Moni tuokin esille vahvan taloudellisen asemansa, korkean omavaraisuusasteen ja hyvän likviditeetin; kassassa on siis rahaa. Aiempien vuosien hyvät tulokset ovat kasvattaneet puskuria heikompaa aikaa varten. Maltilliset kulut ja velattomuus auttavat.

Nykyisen liiketoiminnan vahvuudet korostuvat kriisitilanteessa. Moni Menestyjä mainitsee vahvuuksikseen hyvät tai yksilölliset tuotteet, hyvän verkkokaupan, laajan asiakasportfolion, laadun, hyvän sijainnin sekä yrityksen pitkän historian ja kokemuksen, joka tuo mukanaan luotettavuutta ja valmiin vakiintuneen asiakaskunnan.

Myös olemassa oleva tilauskanta on tärkeä tukijalka kriisistä selviämisessä. Sen avulla yritykset pärjäävät pitkään. Selviämisen ehdottomiin kulmakiviin kuuluvat lisäksi vahvat asiakassuhteet sekä luotettava ja ammattitaitoinen henkilöstö.

Menestyjät avaavat menestyksensä reseptejä:

  • aktiivinen myynti
  • peräänantamattomuus
  • arvojen mukainen toiminta
  • ympäristöasioiden huomiointi
  • vahva ja luotettava brändi
  • markkinointi sekä joustava yrityskulttuuri

Saako menestystä näyttää vaikeassa tilanteessa?

Suomessa on vallalla ajattelu, että omaa onnistumista ei sovi näyttää, jotta ylpeys ei kävisi lankeemuksen edellä. Menestyksen esille tuominen ei kuitenkaan tarkoita henkseleiden paukuttamista vaan ansaitun meriitin positiivista jakamista. Menestystä voi näyttää myynnissä ja markkinoinnissa, asiakkaita voi kiittää sosiaalisessa mediassa ja omaa henkilöstöä yhteisessä palaverissa. Huoneen seinälle ripustettu taulu kertoo menestyksestä asiakkaille ja yhteistyökumppaneille.

Toivoa siis on, kuten eräs yrityspäättäjä osuvasti toteaa: ”Kaikki yritykset eivät ole kaatuneet koronan kourissa. Määrätietoisella työllä on mahdollisuus nousta ja menestyä, vaikka välillä pään päälle kertyisikin tummia pilviä.”

Menestyjät ovat selviytyjiä

Me uskomme, että Kauppalehden Menestyjä-yritykset selviytyvät mitä todennäköisimmin myös poikkeustilanteessa. Haluamme omalta osaltamme auttaa yrityksiä ja annamme Menestyjä-yrityksille arvokasta näkyvyyttä Kauppalehdessä ja verkkopalvelussamme. Kauppalehden toimitus on myös koonnut Yrittäjän Selviytymispaketin.

Menestyjä-yrityksen sanoin: ”Olemme kasvaja & menestyjä ja aika hiton ylpeitä siitä.”

Haluatko tarkistaa, kuuluuko yrityksesi Kauppalehden Menestyjiin?

Tarkista Menestyjä-listaus tai ole yhteydessä: kl.sertifikaatit@kauppalehti.fi.

Parhain terveisin

Marja Harb
Sertifikaattimyynnin tiimipäällikkö

 

Kirjoittaja: Marja Harb, Sertifikaattimyynnin tiimipäällikkö
11. elokuuta, 2020
  • Julkaistu: 11.8.2020
  • Uutisen tyyppi: Tiedote
  • Teema: Menestyjät

Jaa artikkeli:

Tilaa uutiskirje

Lue seuraavaksi:

Menestyjä-yritys Härmän CNC-koneistus Oy

Positiivinen kateus ajaa Menestyjä-yrittäjää

CNC-koneistuksen menestyksen taustalla on halu palvella asiakkaita entistä paremmin, kertoo toimitusjohtaja Joni Ylinen. Asiakkaiden kuuntelu ja ymmärtäminen palkittiin Kauppalehden Menestyjä-sertifikaatilla.Yrittäjyys on aina tuntunut minusta omalta tavalta tehdä työtä. Päädyin CNC-koneistuksen puikkoihin sattuman kautta: tein päättötyötäni vuonna 2005 ja otin yrityksen silloiseen omistajaan yhteyttä, sillä tarvitsin työtäni varten koneistettuja osia. Sitä kautta päädyin ensin CNC-koneistukseen osaomistajaksi. Nyt olen ollut toimitusjohtajana viitisen vuotta, ja omistan yrityksen kokonaan.CNC-koneistus tekee alihankintana koneistettuja osia kone- ja laitevalmistajille. Kun siirryin yrityksen puikkoihin, halusin kehittää toimintaa niin, että pelkkien osien lisäksi tarjoamme osakokonaisuuksia. Myös asiakkaat toivoivat sitä. Osakokonaisuuksien tarjoaminen tarkoittaa, että itse koneistetun osan, kuten vaikka laakeripesän, lisäksi tarjoamme maalauksen, hitsauksen ja kokoonpanon. Kun hoidamme itse koko kokonaisuuden, laadunvalvonta pysyy tiukasti meidän käsissämme. Reklamaatiokustannuksemme ovatkin hyvin pienet, ja meillä on monia uskollisia, pitkäikäisiä asiakkaita.Kun julkaisimme uutisen Menestyjä-merkistä Facebook-tilillämme, saimme asiakkailtamme paljon onnitteluja. Käytämme merkkiä säännöllisesti myös markkinointimateriaaleissamme ja esimerkiksi sähköpostien allekirjoituksissa.Menestyjä-sertifikaatista kiitos kuuluu työntekijöillemme ja asiakkaillemme, joiden kanssa olemme saaneet tehdä töitä. Se kertoo myös siitä, että olemme osanneet tehdä oikeita päätöksiä. Palveluissamme erityistä on joustavuus ja se, että osallistumme tuotteiden suunnitteluun asiakkaan kanssa hyvin varhaisessa vaiheessa.Toinen menestyksemme salaisuus on jatkuva investointi. Tavoitteeni on, että meillä on uusimmat koneet ja erittäin ammattitaitoinen henkilökunta, ja investoimmekin jatkuvasti sekä koneisiin että henkilökunnan koulutukseen. Kasvuhaluja meillä on edelleen, vaikka markkinatilanne onkin hankala. Tavoittelemme ensi vuodelle viiden miljoonan liikevaihtoa.Aion edelleen jatkaa yrityksen puikoissa. Yrittäjyys on toisinaan hyvinkin haastavaa, mutta myös palkitsevaa. Täällä Pohjanmaalla ajatellaan - pilke silmäkulmassa - että jos naapurilla menee hyvin, itsellä pitää mennä vielä paremmin.Menestyjä-sertifikaatti myönnetään yrityksille, jotka  saavat Alma Talent Tietopalveluiden Menestyjäluokituksessa vähintään 50 pistettä. Analyysissä yrityksen taloudellista suorituskykyä mitataan kuudella eri osa-alueella joita ovat kasvu, kannattavuus, tulos, maksuvalmius, vakavaraisuus ja riskinsietokyky. Kullakin osa-alueella yritystä verrataan oman kokoluokkansa yrityksiin, kaikkiin yrityksiin yritystietokannassamme ja oman toimialansa yrityksiin. Tarkasta onko yrityksesi yksi Menestyjistä ja tilaa Menestyjä-sertifikaatti yrityksesi käyttöön.

Menestyjät
Menestyjä-yritys Freja Transport & Logistics

Menestyjä-merkki on kiitos myös Frejan henkilökunnalle

Freja Transport & Logistics tarjoaa kuljetuspalveluita  kaikkialle maailmaan. Menestyjät-sertifikaatti on paitsi menestyksen merkki, myös kiitos henkilökunnalle hyvästä työstä, sanoo toimitusjohtaja Matti Urmas. Freja Transport & Logistics tarjoaa kuljetuspalveluita kaikkialle maailmaan. Jokainen kuljetustilanne on uniikki; ei ole kahta samanlaista. Siksi haluammekin olla enemmän kuin pelkkä tavarankuljettaja, joka vie tavaran pisteestä A pisteeseen B. Kuljetus on paljon yhtä rekkaa tai laivaa isompi asia.Yritys on toiminut Suomessa jo 1940-luvulta saakka, mutta aikaisemmin sen nimi oli Maa ja Meri Oy . Ostin Maan ja Meren vuonna 2003 Jörgen Hansenin, Frejan tanskalaisen perustajan kanssa, ja yhdistimme konsernin yrityksen yhden nimen alle. Näin syntyi Freja Transport  & Logistics. Vientipuolella isoimpia asiakkaitamme ovat teräs- ja metsäteollisuus, tuonnissa taas tukkukaupat ja maahantuojat.  Kauppalehden Menestyjät-sertifikaatti kertoo mielestäni, että teemme oikeita asioita. Vaikka vahvat talouden tunnusluvut ovat osa Menestyjät-sertifikaatin kriteereitä, mittarit ovat kaikkiaan hyvin laajat. Meille on tärkeää ymmärtää asiakkaidemme tarpeita ja tarjota juuri heille sopiva ratkaisu.Menestys tarkoittaa meille taloudellisen kasvun lisäksi kahta asiaa: Sitä, että olemme hyvä ja pitkäaikainen työnantaja ja sitä, että asiakkaamme voivat luottaa meihin. Tällainen luottamus syntyy vain kokemusten myötä, ja meillä onkin tutkitusti kansainvälisen kuljetusalan alan korkein asiakastyytyväisyys Suomessa.Valttejamme kansainvälisellä kuljetusalalla ovat asiantuntevuus, ongelmanratkaisukyky, lupausten pitäminen ja saatavilla oleminen. Asiakkaamme tietävät aina, kehen ottaa yhteyttä, jos jotain yllättävää tapahtuu, mihin vuorokaudenaikaan tahansa.Menestyjät-sertifikaatti kertoo vakaudesta ja jatkuvuudesta. Menestyjät-merkistä on hyötyä ulospäin, mutta se on tärkeä myös talon sisällä. Se on kiitos henkilökunnalle hyvin tehdystä työstä. Työ jatkuu: palvelutuotannossa on joka päivä tehtävä oikeita valintoja ja onnistuttava. Menestyjät-merkki kertoo myös vakaudesta ja jatkuvuudesta. Tulevaisuudessa työtä riittää vielä tunnettuuden lisäämisessä mahdollisten kansainvälisten kuljetusasiakkaiden keskuudessa. Tavoitteemme ei kuitenkaan ole olla maailman suurin kuljetusyritys, vaan paras. Se on paljon arvokkaampaa. Menestyjä-sertifikaatti myönnetään yrityksille, jotka  saavat Alma Talent Tietopalveluiden Menestyjäluokituksessa vähintään 50 pistettä. Analyysissä yrityksen taloudellista suorituskykyä mitataan kuudella eri osa-alueella joita ovat kasvu, kannattavuus, tulos, maksuvalmius, vakavaraisuus ja riskinsietokyky. Kullakin osa-alueella yritystä verrataan oman kokoluokkansa yrityksiin, kaikkiin yrityksiin yritystietokannassamme ja oman toimialansa yrityksiin. Tarkasta onko yrityksesi yksi Menestyjistä ja tilaa Menestyjä-sertifikaatti yrityksesi käyttöön.

Menestyjät
Menestyjä-yritys Varsinais-Suomen Apuvoima Oy

Menestyjä-yrittäjälle työntekijät ovat ykkönen

Varsinais-Suomen Apuvoima rekrytoi ja vuokraa henkilökuntaa ja heille vuokrahenkilökunnan hyvinvointi on sydämen asia. Apuvoimalle myönnetty Menestyjä-sertifikaatti on merkki siitä, että asioita on tehty oikein, uskoo toimitusjohtaja Matti Holmaranta.Varsinais-Suomen Apuvoima sai alkunsa pitkästä urastani teollisuuden johtotehtävissä. Olin hoitanut työssäni rekrytointeja ja nähnyt, millaisia teollisuudenalan vaatimukset ovat. Vuodesta 2008 saakka olen hoitanut suorarekrytointeja ja vuokratyövoiman välitystä omassa yrityksessäni. Lisäksi teemme jonkin verran konsultointia, miten teollisuudenalan yrityksissä voitaisiin parantaa tuottavuutta ja säästää hankinnoissa.Yritys on kasvanut tasaisesti. Aloitimme kahden hengen tiiminä. Tiimi on kasvanut noin yhden henkilön vuosivauhtia. Nykyään meillä on myös toimipiste Uudellamaalla. Vaikka olen toimitusjohtaja, olen mukana myös päivittäisessä työssä. Etsin työnhakijoita ja hoidan suhteita asiakasyrityksiin. Valttejamme markkinoilla ovat hyvät työnhakijat ja nopea palvelu. Hyvistä työntekijöistä on pulaa. Siksi yritämme kaikin tavoin palvella työntekijöitämme ja pitää heistä hyvää huolta. Tarjoamme esimerkiksi kuntosalijäsenyyden ja yksityisen työterveyshuollon. Työntekijämme ovat usein mainostaneet meitä kavereilleen. Näin maineemme kiirii, ja pystymme palvelemaan asiakkaita paremmin, kun voimme tarjota heille hyviä työntekijöitä. Kauppalehden Menestyjä-sertifikaatti on meille merkki siitä, että olemme hoitaneet yritysasiakkaitamme hyvin ja pitäneet myös omasta henkilökunnastamme huolta. Tiimimme on hyvin iskukykyinen ja yritteliäs joukkue! Olemme saaneet sertifikaatista jo positiivista palautetta ja onnitteluja asiakkailta.Menestys tarkoittaa meille sitä, että pystymme työllistämään listoillamme olevia työntekijöitä. Ykköstavoitteemme on pitää heidät töissä, ja jos yhdessä asiakasyrityksessä hiljenee, yritämme löytää heille töitä muualta. Kaikki muu menestys kumpuaa työntekijöiden tyytyväisyydestä. Monet ovatkin meillä töissä vuosia, ja muutamat kymmenvuotiskahvitkin juotiin vähän aikaa sitten.Tulevaisuudessa toivon, että voisin vetäytyä hiukan arkipäivän toiminnan pyörittämisestä ja antaa yhä enemmän vastuuta muille. Työntekijäni ovat hyvin itseohjautuvia ja heille on siksi helppo jakaa vastuuta. Itse voisin vielä enemmän keskittyä konsultointiin, jossa pitkä urani teollisuuden johtotehtävissä on avuksi. Tulevaisuudessa kasvu vaatii ponnistelua ja onnistumisia, että pysymme edelleen kasvu-uralla. Siksi myös kasvatamme tiimiämme lähiaikoina.Menestyjä-sertifikaatti myönnetään yrityksille, jotka  saavat Alma Talent Tietopalveluiden Menestyjäluokituksessa vähintään 50 pistettä. Analyysissä yrityksen taloudellista suorituskykyä mitataan kuudella eri osa-alueella joita ovat kasvu, kannattavuus, tulos, maksuvalmius, vakavaraisuus ja riskinsietokyky. Kullakin osa-alueella yritystä verrataan oman kokoluokkansa yrityksiin, kaikkiin yrityksiin yritystietokannassamme ja oman toimialansa yrityksiin. Tarkasta onko yrityksesi yksi Menestyjistä ja tilaa Menestyjä-sertifikaatti yrityksesi käyttöön.  

Menestyjät

Talouskasvu hiipuu, Menestyjät porskuttavat

Menestyjä-yritykset kasvavat tutkimustemme perusteella keskimääräistä nopeammin. Hyvää menestystä on siivittänyt jo miltei kolmen vuoden mittainen talouskasvu. Suomen Pankin arvion mukaan edellytykset kasvun jatkumiselle ovat edelleen olemassa: tuotettujen tavaroiden ja palveluiden vienti on elpynyt, kotitalouksien kulutus on kasvanut ja työllisyys on parantunut. Arvion mukaan vuonna 2018 Suomeen syntyi noin 60 000 uutta työpaikkaa.Kasvu hiipuu – Menestyjät menestyyVuonna 2018 BKT:n kasvu ylsi 2,7 prosenttiin. Kuluvana vuonna kasvu jää Suomen Pankin arvion mukaan 1,9 prosenttiin. Talouskasvun odotetaan siirtyvän kohti pitkän aikavälin kasvuvauhtia, joka on reilun prosentin luokkaa.  Kasvun hiipuessa kokonaistaloudellisesti hyvin suoriutuvat yritykset tunnistaa Menestyjä-merkistä. Menestyjäluokitus arvioi menestystä kuuden eri osa-alueen pohjalta. Tutkimme kasvua, kannattavuutta, tulosta, maksuvalmiutta, omavaraisuutta ja riskinsietokykyä. Vertaamme kullakin osa-alueella yritystä kaikkiin Alma Talent Tietopalveluiden tietokannan yrityksiin sekä yrityksen oman toimialan yrityksiin. Menestyjät eivät ole menehtyjiäVuonna 2019 on tärkeää kertoa yrityksen menestyksestä kainostelematta. Menestyjäluokitus tuo yritykselle hyvää näkyvyyttä muun muassa Kauppalehden Menestyjä-liitteessä. Yhteistyökumppanit näkevät, että yhtiöllä menee hyvin ja he voivat luottavaisesti jatkaa yhteistyötä ilman huolta yllättävästä konkurssista. Tilastokeskuksen mukaan konkurssien määrä laski vuodesta 2013 aina vuoteen 2017 asti. Vuonna 2013 konkurssihakemuksia pantiin vireille 3 131 yrityksessä ja vuonna 2017 huomattavasti harvemmassa, eli 2 168 yrityksessä. Vuonna 2018 konkurssien määrä kääntyi jälleen nousuun – talouden kasvusta huolimatta. Konkurssiin hakeutui 2 534 yritystä. Menestyjä-yritykset ajautuvat konkurssiin huomattavasti harvemmin kuin suomalaiset osakeyhtiöt keskimäärin.Menestyjä-tarinat vahvasti mediassaAlma Talentin tarjoama median, tietopalveluiden ja tapahtumatoiminnan liitto luo ennennäkemätöntä lisäarvoa Menestyjä-yrityksille. Olemme ylpeinä mukana Menestyjä-yritysten tarinoissa. Esimerkiksi Alma Talent Tietopalveluiden analyysiosaamiseen perustuvan Menestyjäluokituksen avulla seulomme harvalukuisen Menestyjä-yritysten joukon, jota tuomme esiin eri mediakanavissamme, muun muassa Kauppalehdessä.Tarkista, onko yrityksesi Menestyjä. Y-tunnushaku löytyy Kauppalehden sivuilta.Eikö tietoja löytynyt? Lähetä meille yrityksesi tilinpäätöstiedot, niin selvitämme asian.   Tilaa Menestyjä-sertifikaatti yrityksesi käyttöön.

Menestyjät
Sammio