Millaista on tulevaisuuden työ­tur­val­li­suus­työ?

26.10.2022 07:44

Tulevaisuuden työturvallisuustyössä painottuvat organisaatioergonomia, valmistautuminen terveyskriiseihin ja vihreä siirtymä.

Työturvallisuuden korostaminen ja kehittäminen ovat osa työpaikan tehokkuutta, laatua, imagoa, kustannussäästöä ja houkuttelevuutta. Niiden kehittäminen työpaikoilla kuuluu linjaorganisaation vastuisiin. Kehittämisessä ovat mukana työturvallisuus- ja työsuojeluhenkilöstö sekä työterveyshuolto.

Keskeisin työsuojeluun liittyvä laki on Työturvallisuuslaki 738/2002. EU:n puitedirektiivi työturvallisuudesta ja työterveydestä (direktiivi 89/391/ETY) standardisoi terveyttä ja turvallisuutta koskevat vähimmäisvaatimukset kaikkialla Euroopassa.

Muita keskeisiä työturvallisuuteen liittyviä säännöksiä ovat

  • Laki työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta 44/2006
  • Työsopimuslaki 55/2001
  • Työaikalaki 872/2019
  • Vuosilomalaki 162/2005
  • Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä 1233/2006
  • Työtapaturma- ja ammattitautilaki 459/2015
  • Ulkomaalaislaki 301/2004
  • Yhdenvertaisuuslaki 1325/2014.

Euroopan unionin tasolla työterveyttä ja -turvallisuutta koskevassa strategiakehyksessä kaudelle 2021–2027 on kolme ensisijaista tavoitetta:

  1. muutoksen ennakointi ja hallinta vihreässä ja digitaalisessa siirtymässä sekä väestörakenteen muutoksessa
  2. työtapaturmien ja työperäisten sairauksien ennaltaehkäisyn parantaminen ja Vision Zero -tavoitteeseen pyrkiminen työperäisten kuolemien osalta
  3. paremmat valmiudet tämänhetkisiä ja tulevia terveyskriisejä varten.

Strategiakehyksessä on selkeä muutos aiempiin sisältöalueisiin nähden. Olennaisin muutos on pandemian jälkeisen työelämän kehittäminen. Lisäksi ilmastonmuutos ja digitaalinen kehittyminen haastavat työelämää kehittymään yhä moninaisemmaksi. Työympäristön käsite laajenee entisestään mobiili- ja etätyön lisääntymisen vuoksi.

Tulevaisuudessa keskiöön nousevat yhä kiihtyvämmällä syklillä tapahtuvat muutokset. Erityisesti tieto- ja viestintätekninen kehitys asettaa työpaikoille yhä suurempia ja vaikuttavampia muutosvaateita. Kehomme ja mielemme kuormittuivat huonojen työasentojen ja staattisen kuormituksen vuoksi mutta myös kognitiivisesti.

Tulevaisuudessa työelämässä tullaan kehittämään myös organisatorista ergonomiaa, joka keskittyy teknisen järjestelmän ja sosiaalisen järjestelmän yhteensovittamiseen. Esimerkiksi etätyön tekeminen, työntekijän motivointi ja yhteistyö työpaikalla kuuluvat tämän alueen kehittämiskohteisiin.

Työhyvinvointi- ja turvallisuuskulttuuri voi kuitenkin kehittyä vain tiettyyn tasoon saakka työnantajan ja työntekijöiden aktiivisilla toimenpiteillä. Eikä mikään väline ei korvaa työhyvinvointi- ja työturvallisuustyössä ihmisten välistä kohtaamista.

**

Katri Mannermaa on yksi Suomen työturvallisuuden vaikuttajista. Hän on työskennellyt yli 20 vuotta työsuojelun, työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin parissa sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Mannermaa on koulutukseltaan työterveyshoitaja, terveydenhuollon opettaja (TtM), tietojohtamisen ja tietämyksenhallinnan asiantuntija (FT), henkilöstöpäällikkö, draamakasvatuksen ohjaaja sekä ryhmänohjaaja. Hän on myös hiljattain lisännyt osaamistaan työ- ja organisaatiopsykologiasta sekä työnohjauksesta. Hänen uusin kirjansa, Työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin käsikirja, ilmestyy tällä viikolla.

Kirjoittaja Katri Mannermaa

  • Katri Mannermaa on yksi Suomen työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden vaikuttajista. Hän on työskennellyt 25 vuotta työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Mannermaa on koulutukseltaan työterveyshoitaja, terveydenhuollon opettaja (TtM), tietojohtamisen ja tietämyksenhallinnan asiantuntija (FT), henkilöstöpäällikkö sekä työnohjaaja. Hän on myös lisännyt osaamistaan mm. työ- ja organisaatiopsykologiasta.
Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää