Kuva: Kostiantyn Li, Unsplash

Onko työntekijän joululahja verovapaa?

15.12.2023 11:08

Työnantajat antavat hyvin yleisesti työntekijöilleen joululahjaksi esimerkiksi herkkukorin, viinipullon tai lahjakortin. Yleensä pyritään järjestelyyn, jota ei katsota verotettavaksi tuloksi.

Verottomuuden edellytyksistä

Jotta työnantajan antama joululahja olisi verovapaa, sen on koskettava koko henkilöstöä ja oltava tavanomainen sekä kohtuullinen. Sitä ei voi antaa myöskään rahana eikä siihen verrattavana suorituksena.  Verohallinnon ohjeissa lahjan arvon ylärajana pidetään 100 euroa. Samana vuonna annetut muut lahjat voivat alentaa edellä mainittua määrää.

Lahjakortit käytännössä

Rajanvetotilanteita syntyy lahjakorteista, jotka voivat olla hyvin monenlaisia. Jotta lahjakortti olisi verovapaa, sen pitää edellä olevien edellytysten lisäksi olla nimetylle henkilölle annettu, sitä ei voi vaihtaa rahaksi ja käyttökohteen pitää olla rajattu.

Viimeksi mainittu edellytys tarkoittaa sitä, että on enemmän kysymys jotenkin rajatusta käytöstä kuin vapaavalintaisesta käytöstä.

Verohallinnon ohjeen mukaan kirjalahjakortti johonkin kauppaketjuun on verovapaa, mutta lahjakortti, jolla voi ostaa mitä tahansa kyseisestä kauppaketjusta, ei ole verovapaa. Edelleen tapahtumalipun ostamiseen oikeuttava lahjakortti lippujenvälittäjän toimipisteisiin on verovapaa, vaikka sillä voisi ostaa lipun kovin monenlaiseen kulttuuri- tai urheilutapahtumaan. Myös ravintolaketjun lahjakortti on verovapaa. Sen sijaan lahjakortti on ei ole verovapaa, jos se kelpaa ravintoloiden lisäksi kyseisen yrityksen moniin muihinkin tuotteisiin ja palveluihin.

Verohallinnon esimerkit kuvaavat sitä, milloin katsotaan, että työntekijän valinnanvapautta on riittävästi rajoitettu ja milloin valinta on niin vapaa, että lahjakortti rinnastuu rahaan.

**

Varatuomari Harri Hietala (sopla.fi) on osallistunut monipuolisesti työehtosopimusneuvotteluihin, neuvontaan, asianajoon ja työlakien valmisteluun sekä niiden noudattamisen valvontaan. Hietala on kirjoittanut lukuisia työlainsäädäntöä käsitteleviä teoksia. Asianajaja, varatuomari, opetusneuvos Keijo Kaivanto on päivittäin tekemisissä haastavien työoikeudellisten kysymysten kanssa ja kirjoittanut useita työoikeutta käsitteleviä kirjoja yli 35 vuoden ajan.

Juridiikan hakupalvelut - aina oikea tieto saatavillasi

Työsuhdetiedon parhaat sisällöt henkilöstöjohtamisen ja työoikeuden ammattilaisille

Alma Talent Työsuhdetieto -sisältökokonaisuutta tuottavat työsuhdeasioiden ja työoikeuden parhaat asiantuntijat. Laadukas ammattikirjallisuus, keskeisten lainsäädäntömuutosten tulkinta päivittyvissä hakuteoksissa sekä pääsy ajantasaiseen lainsäädäntöön ja oikeuskäytäntöön tukevat onnistumistasi työssä. Asiantuntijatekijämme tuottavat käyttöösi myös artikkeleja ajankohtaisista aiheista.

Kirjoittaja Harri Hietala ja Keijo Kaivanto

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää