Miia Savaspuro ja Sara Lindström kuvannut Meeri Utti.
Miia Savaspuro ja Sara Lindström kuvannut Meeri Utti_

Vilkuilevatko työntekijäsi vieraisiin pöytiin?

21.06.2023 07:58

Lomalla moni pohtii uransa suuntaa. Työpaikan vaihtaminen hiipii mieleen, jos nykyinen työ ei vastaa odotuksia. Näillä keinoilla varmistat, että lomilta palaavat ihmiset tuntevat ylpeyttä työnantajastaan.

1. Jousta

Parhaiten menestyvät ne työnantajat, jotka joustavat. Mitä pahemmaksi työvoimapula äityy ja mitä nuorempi sukupolvi työelämään astuu, sitä enemmän työnantajiin kohdistuu vaatimuksia. Työ yksilöllistyy ja työntekijät tietävät arvonsa. He kilpailuttavat palkan ja työn sisällön ohella myös yrityksen olemassaolon tapaa: maailmankuvaa, arvoja, kulttuuria ja johtamista. Yhä useampi työnantaja joutuu miettimään, mihin ehtoihin se on valmis suostumaan. Koskevatko samat säännöt kaikkia, tuleeko työsopimuksista henkilökohtaisia, millaisia työehtojen monimuotoisuuksia voidaan sallia?

Kehitys on nopeaa ja jousto-odotukset todellisuutta jo nyt. Keskustelu etätyön ehdoista on konkreettinen esimerkki tästä.

2. Kuuntele ja kuule työntekijöitäsi

Kaikki yritykset sanovat kuuntelevansa henkilöstöä, mutta läheskään kaikkien kohdalla se ei ole totta. On tekopyhää osallistaa henkilöstöä päättämään asioista, jos heidän näkemyksillään ei aidosti ole merkitystä päätöksenteossa.

Erityisen tarkalla korvalla kannattaa kuunnella lähtijöitä. Irtisanomiskeskusteluihin kannattaa ottaa avuksi hr tai muu ulkopuolinen taho, sillä harva uskaltaa tai haluaa antaa suoraa palautetta omalle esihenkilölleen. Ota lähtökeskusteluiden rinnalle jäämiskeskustelut. Kysy, mitkä tekijät pitävät tekijäsi nykyisessä työssään, mikä saisi heidät viihtymään paremmin ja mitkä asiat lähtemään. Vahvista niitä vahvuuksia, joiden ansiosta työntekijät viihtyvät ja haluavat pysyä työssään jatkossakin.

3. Mieti ja kehitä erottautumistekijöitä

Osaajilla on varaa valita työnantajansa ja siksi erottautuminen on koko ajan tärkeämpää. Nettisivujen perusteella kaikilla organisaatioilla on samat arvot, kaikki sanovat pitävänsä huolta henkilöstöstä, tarjoavansa hyvät uramahdollisuudet ja kilpailukykyisen palkan. Joten miksi halutuin osaaja tulisi juuri teille?

Kun mietit erottautumistekijöitä, mieti organisaatiosi vahvuuksia. Miten niistä tehdään totta niin, että ne aidosti ovat erilaisia? Esimerkiksi yrityksen omistamiseen oikeuttava partneriohjelma ei ole kovin houkutteleva, jos se koskee vain harvoja ja valittuja. Mieti, voisivatko kaikki yrityksen työntekijät olla omistajia niin halutessaan? Selvitä myös, vastaavatko edut sitä, mitä ihmiset oikeasti arvostavat. Haluavatko he autopilotilla tarjottuja virikeseteleitä vai kenties jotain ihan muuta? Voisiko heidän antaa itse päättää eduistaan?

**

Miia Savaspuro on yrittäjä, työelämä- ja viestintäasiantuntija, jolla on lähes 20 vuoden kokemus mediasta, konsultoinnista sekä liiketoiminnan johtamisesta. Miian edellinen kirja Itseohjautuvuus tuli työpaikoille – mutta kukaan ei kertonut miten sellainen ollaan ilmestyi 2019. Sara Lindström on pitkän linjan viestintäammattilainen, joka auttaa työkseen organisaatioita luovimaan muuttuvassa ympäristössä ja haastavissa tilanteissa. Aiemmin hän on julkaissut kirjan Mainekriisi – syöksykierteeseen ja takaisin siiville yhdessä Sini Korpisen kanssa (2020).

Sara Lindström & Miia Savaspuro: Kiitti mulle riitti – näin selviydyt voittajana työelämän turbulenssista (Alma Talent, 2023)

Kirjoittaja Sara Lindström ja Miia Savaspuro

Aiheeseen liittyvää